Een douche of in bad: Wat is duurzamer en beter voor het milieu? - CloudCosmetics


We hebben allemaal een voorkeur. De één vindt het heerlijk om onder een warme kraan te staan in de douche terwijl de ander liever achterover zit in bad. Wat je voorkeur ook is, in deze blog leggen we uit welke van de twee duurzamer is en beter is voor het milieu. We kijken verder dan de rauwe cijfers en bespreken ook een bredere visie. 

 

De rauwe cijfers

Als we puur kijken naar het gemiddelde waterverbruik dan kunnen we concluderen dat een douchebeurt duurzamer is dan een bad. Uit onderzoek van de onafhankelijke stichting NIBUD blijkt namelijk dat we bij een douchebeurt (die gemiddeld 9 minuten duurt) 65 liter warm water gebruiken, terwijl we voor een bad 120 liter water gebruiken. Wanneer je een gemiddelde douchetijd van 9 minuten aanhoudt is een douche dus duurzamer. Ben je iemand die langer dan 15 minuten onder de douche staat, dan nader je de grens van het waterverbruik van een bad. In dit geval wordt een bad dan duurzamer. 

 

In het onderzoek van NIBUD staat echter niks vermeld over de douchekop, terwijl dit een heel groot verschil kan maken. Een gemiddelde douchekop klasse S verbruikt tussen de 9 en 12 liter water per minuut. Heb je thuis een regendouche? Dan gebruik je al snel 25 liter per minuut, en wordt een bad dus al na 5 minuten duurzamer. Aan de andere kant heb je ook super besparende douchekoppen klasse Z die 4 liter per minuut gebruiken. Hier kun je 30 minuten mee douchen voordat een bad duurzamer wordt. Uiteindelijk hangt de meest duurzame optie dus af van hoeveel water je gebruikt, en wat voor een douchekop je in de douche hebt. 

 

De regendouche valt buiten het schema door het hoge waterverbruik.


Een bredere visie

Om te bepalen wat beter is voor het milieu is het ook handig om verder te kijken dan alleen het waterverbruik. Naast douchen en in bad gaan zijn er natuurlijk andere dingen in je leven die een positieve of negatieve impact op het milieu hebben. Stop dus niet direct met langer douchen of in bad gaan, maar maak een inschatting van de waarde dat dit voor je toevoegt. 


Heb je het gevoel dat je een grote impact kan maken door korter te douchen en minder te baden? Doe dat dan vooral. Ben je echter iemand die zich bezighoud met bijvoorbeeld verduurzaming en zorgt een warm bad ervoor dat je tot rust komt aan het eind van de dag? Kan dit rustmoment leiden tot meer energie in je leven en wellicht een nieuwe uitvinding die veel meer doet voor het milieu dan het water dat jij in bad verbruikt? Dan is de impact op het milieu van het bad natuurlijk verwaarloosbaar. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de voordelen die jij van een lekkere warme douche of bad krijgt, kun jij het beste bepalen wat je kunt betekenen. Er is hier geen one size fits all oplossing. Iedereen is anders. 

Laat een reactie achter