Hoe werkt een bruisbal eigenlijk? - CloudCosmetics


 

We kennen ze allemaal. De heerlijk ruikende bruisballen in allerlei vormen en kleuren. Eenmaal gekocht pakken we ze uit, gooien ze in bad en genieten. We staan alleen bijna nooit stil bij hoe bruisballen werken. Hieronder leggen we je precies uit hoe onze en andere kleurrijke bruisballen werken!

 

Hoe werkt een bruisbal?

Wie had gehoopt dat Harry Potter een magische spreuk over elke bruisbal heeft uitgevoerd moeten we helaas teleurstellen. De werking van de bruisballen is honderd procent wetenschappelijk te verklaren.


In de meeste bruisballen zitten namelijk twee stofjes: citroenzuur en natriumbicarbonaat (ook wel natriumwaterstof carbonaat genoemd). Deze twee ingrediënten zien er uit als witte poeders, zijn vegan en vormen de basis voor het bruisen. Citroenzuur is een zuur die komt uit citrusvruchten en wordt gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel. Natriumbicarbonaat of baking soda wordt gebruikt als bakpoeder, maar ook om bruisend water of bijvoorbeeld cola te maken.

Beide stoffen worden dus meestal gebruikt voor consumptie, maar in dit geval ook voor bruisballen. Wanneer je beide poeders combineert gebeurt er niets speciaals, maar wanneer je water toevoegt beginnen ze te bruisen. Dit komt omdat er dan water, koolzuur en CO2 ontstaat. De CO2 bubbelt uit het water en zorgt voor het leuke bruisende effect. 

 

Is het bruisen veilig?

Nu ben je misschien geschrokken van de termen koolzuur en co2, maar weest gerust. Dit is normaal en helemaal veilig. De combinatie van citroenzuur en natriumbicarbonaat is bovendien veilig voor de huid en ook nog eens vegan! Je kunt dus met een gerust hart genieten van je favoriete bruisbal. Ben je er nog op zoek naar een nieuwe leuke bruisbal? Bekijk dan onze handgemaakte Cloud Bomb en ontdek de schoonheid van de wetenschap. 


Laat een reactie achter