Is een bad gezond? Alle voordelen en nadelen van een warm bad! - CloudCosmetics


Een warm bad is een van onze favoriete cadeaus aan onszelf na een lange werkdag. We komen tot rust, worden er lekker moe van en kruipen daarna ons bed in. Is een bad gezond? Op het internet verschijnen tegenwoordig verschillende artikelen over de voordelen en nadelen van een warm bad. In deze blog vertellen we je hier alles over en maken we een einde aan deze discussie. 


Meer geluk, minder stress en angst.

Uit onderzoek blijkt dat een warm bad kan zorgen voor meer geluk, minder stress en minder angst. Dit concludeert onderzoeker Neil Morris van de Universiteit van Wolverhampton in het Verenigd Koninkrijk. Een warm bad zorgt ervoor dat we het stofje serotonine aanmaken, een van de hormonen die ons een gevoel van geluk geeft. In zijn onderzoek volgde hij een grote groep mensen. Een deel van de groep nam dagelijks een bad terwijl het andere deel een douche nam. Na het experiment voelde de mensen die een bad hadden genomen zich gelukkiger en gaven zij aan minder stress te ervaren in hun leven. Ook hadden zij minder angstige gevoelens. 

 

 

Calorieën verbranden

Geloof het of niet, een warm bad zorgt er ook voor dat je calorieën verbrand. Door het warme water neemt je lichaamstemperatuur toe. Dit zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Volgens een studie aan de Loughborough University in Engeland verbrand je hierdoor tijdens een bad 140 calorieën. Dit is evenveel als een half uur wandelen. Je moet hiervoor wel een uur in bad liggen. Aangezien een gemiddelde gezonde badtijd twintig minuten is, zul je hier slechts ongeveer 47 calorieën verbranden. Naast dat de verhoogde stofwisseling calorieën verbrand, helpt het ook met het verminderen van spierpijn. Door het warme badwater en de verhoogde stofwisseling, ontspannen de spieren en herstelt schade aan de spieren sneller. 

 

 

Bevordert gezondheid

De voordelen van een bad houden hier niet bij op. Naast de bovenstaande voordelen bevordert een bad ook nog eens de gezondheid. In Finland concludeerde wetenschappers dat frequent baden het risico op een hartaanval en beroerte bij mannen significant verminderd. Bovendien vermindert een bad de hoge bloeddruk bij zowel mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oregon. Tenslotte kan een regelmatig bad mensen met Diabetes II helpen om hun suikerspiegel op peil te houden.

  

Nadelen?

Heeft een warm bad dan ook nadelen? Ja, maar alleen als het bad te heet is of als je te vaak en te lang in bad gaat. De ideale temperatuur voor een bad ligt net boven je lichaamstemperatuur, rond de 38 graden. Wanneer je een te warm bad instapt, gaat je lichaamstemperatuur snel omhoog en je hart sneller kloppen. Dit kan zorgen voor duizeligheid. Bovendien zorgt de hitte ervoor dat je vocht verliest, dus zet een glas water naast het bad. Naast deze ‘nadelen’ is een bad erg gezond voor je. Neem deze dus vooral en geniet ervan. Mocht je tenslotte nog op zoek zijn naar een leuke bruisbal? Probeer dan onze handgemaakte Cloud Bombs

 

Laat een reactie achter