Waar komt het ‘in bad gaan’ vandaan? - CloudCosmetics


In bad gaan. We doen het al jaren zonder er echt over na te denken. We vinden het ontspannend, we worden er schoon van en met een leuke bruisbal maken we er ook nog eens een leuke hobby van. Waar komt deze gewoonte vandaan? En wist je dat baden vroeger helemaal niet zo normaal was? We nemen je in deze blog mee naar de geschiedenis van ‘in bad gaan’. 

 

De geschiedenis van 'in bad gaan' 

De geschiedenis van ‘in bad gaan’ begint in de Romeinse tijd. De Romeinen creëerde jaren geleden de stad Bath. De stad was bekend om natuurlijke warmwaterbronnen, die de Romeinen gebruikte als spa en badgelegenheid. Om deze bronnen bouwden ze zowel kleine als grote badhuizen, die ze respectievelijk balneae en thermae noemde. Deze gebouwen zijn tot op de dag van vandaag nog bezoeken in de Engelse plaats, Bath

En Romeins gebouwd badhuis gelegen in Bath. © Bath Tourism Plus

 

Nederland en ‘in bad gaan’

Hoe zit dit in Nederland? In Nederland kennen we namelijk ook de term ‘in bad gaan’, vaak met een leuke bruisbal. Vroeger was dit baden in Nederland niet vanzelfsprekend. Probeer je eens voor te stellen dat je in een huis leeft zonder badkamer en toilet. Is dat niet vreemd? Super vreemd vinden wij! Vroeger vonden ze dit blijkbaar minder raar want pas rond 1910 werd het in in Nederland verplicht om in elk huis een toilet te bouwen. De verplichting voor een badkamer volgde daarna pas rond 1965. 

Dat dit relatief laat ingevoerd werd, kwam door de periode waarin Nederland zat. Doordat we uit een periode van industrialisatie kwamen en steden steeds drukker werden, werd ook het belang van hygiëne steeds belangrijker. In deze periode werden veel steden namelijk geteisterd door virussen en ziektes. 

 


Van badkamer naar ‘in bad’

Toen de badkamer in 1965 werd verplicht, nam de vraag naar spullen om deze nieuwe kamer te vullen toe. De eerste uitvindingen van een van de essentials van een badkamer, het toilet, waren technisch nog niet goed genoeg voor de massa’s. Alexander Cumming was de eerste die het doorspoelsysteem uitvond en hier patent op aanvroeg. Echter werkte deze uitvinding niet goed zonder stromend water en een rioleringssysteem. Hetzelfde geldt voor het moderne bad zoals wij deze kennen. Nadat deze funderingen werden aangelegd kwamen de baden die wij kennen dus pas tevoorschijn. In Nederland was de handelsmaatschappij Stokvis & Co hier een van de verkopers van. 

  

De eerste baden werden vooral gemaakt van koper. Koper is een materiaal die warmte goed vasthoud en daardoor als geschikte optie werd gezien. De eerste baden hadden bovendien een plaatje in het bad, die aangaf hoe ver het bad gevuld moest worden met koud en warm water om de perfecte temperatuur te realiseren. Toen men erachter kwam dat koper niet gemakkelijk schoon te maken was, werd het bad vervangen door een gietijzer geëmailleerde variant met poten. Dit is ook het bad wat we tegenwoordig veel terugzien. 

 

Vandaag de dag. 

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder ons bad. We zijn ons bewust van alle voordelen en nemen er graag een. Het is een plek waar we een gezellige kaars aansteken en we tot rust komen. Op vakantie kunnen we vaak niet wachten om te zien of het hotel een bad heeft. En natuurlijk hebben we tegenwoordige hele leuke bruisballen. Nieuwsgierig? Bekijk onze favorieten hier!

Laat een reactie achter