Waarom krijg je gerimpelde vingers in bad? - CloudCosmetics


Heb je onlangs een lang bad genomen, gezwommen in het plaatselijke zwembad of op vakantie heerlijk in het heldere zeewater gesnorkeld? Zo ja, dan heb je tijdens het afdrogen vast gemerkt dat je vingers gerimpeld waren. Hoe komt dit? En waarom alleen de vingers? In deze korte blog leggen we het uit. 


Gerimpelde vingers in bad

Wetenschappers vragen zich al jaren af waarom wij na contact met water gerimpelde vingers krijgen. Hoewel we allemaal een reden zouden kunnen bedenken waarom dit gebeurd, is het ook nodig om deze redenen wetenschappelijk te bewijzen. Toen student Roman Weber en onderzoeker Mark Changizi over redenen zaten te discussiëren (net als jij en je vrienden voordat je dit artikel las) kwamen ze op een idee. Zouden de rimpels op onze handen niet een vergelijkbaar effect kunnen hebben als groeven in autobanden?


Geïnspireerd door deze discussie gingen de Engelse wetenschappers Tom Smulders, Danielle Nettle en Kyriacos Kareklas aan de slag. En wat bleek? Net als groeven in autobanden, zorgen rimpels in onze vingers voor een toename in grip. Om hierachter te komen lieten ze twee groepen van tien mensen mensen 45 verschillende droge en natte objecten verplaatsen door deze op te tillen met hun duim en wijsvinger. De eerste groep had droge vingers en de tweede groep natte gerimpelde vingers. Hoewel er bij de eerste groep geen interessante resultaten waren te zien, werden natte objecten in de tweede groep (met natte vingers) veel sneller verplaatst. Natte gerimpelde vingers zorgden dus voor meer grip. 


Onze voorouders

Nu het voordeel van onze gerimpelde vingers bekend is, blijft nog de vraag waarom we deze hebben en waar we dit voor gebruikten? Om hier een antwoord op te krijgen moeten we terug in de tijd. In ons gemoderniseerde huidige leven hebben we deze skill tenslotte niet meer nodig. 


Hoewel wetenschappers op deze vraag nog geen duidelijk antwoord hebben, denken ze dat onze voorouders wel meer aan deze skill hadden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Makaken, een van de oudste soort apen op onze wereld, deze skill ook hebben. Naast apen, hadden de jagers en verzamelaars dit ook. De gerimpelde vingers kwamen te pas bij het trekken van planten uit de natte grond en het vasthouden van gereedschap in de regen. Bovendien, omdat onze voeten ook rimpelen, hielp het jagers en verzamelaars om grip te houden tijdens het lopen op een natte modderige ondergrond. 

 

Test het zelf

Gerimpelde vingers en voeten zijn dus een soort geheime superkracht van de mens. Wil je deze superkracht een keer uittesten? Houd dan volgende keer in bad één hand droog boven water en test met welke hand jij het meeste grip hebt. 

Laat een reactie achter